Verslag NK4 te Spa Francorchamps

22 juni 2015

Verslag NK4 te Spa Francorchamps

Mixed feelings voor Kas Haverkort na MiniMax NK-races in Spa-FrancorchampsSPA - Tijdens de vierde ronde van het Nederland kampioenschap Rotax Max had Kas Haverkort af en toe wat pech in de Minimax-klasse, maar behalve zijn vierde en negende plaats scoorde hij ook een snaar strakke mancheoverwinning. Daarmee onderstreepte de karter uit Rheezerveen op het circuit van Spa-Francorchamps niet alleen zijn talent, maar ook dat hij een coureur is met wie altijd rekening moet worden gehouden.Onder wisselende omstandigheden waren de races in de Belgische Ardennen stuk voor stuk verraderlijke aangelegenheden. Niet dat Kas Haverkort daar zijn hand voor omdraaide. Hij is zowel op een droge als een natte baan supersnel, zoals hij bewees tijdens de tweede race. Hoewel het regende, pakte hij bij de start de derde plek. Binnen twee ronden eiste hij zonder dralen de koppositie voor zich op. “Daarna ben ik zo naar de overwinning gereden”, glunderde Kas.

Zo had de snelle karter uit Overijssel op fraaie wijze revanche genomen voor de eerste race. Daarin was hij weliswaar op een keurige vierde plaats geëindigd, maar zijn resultaat had nog beter kunnen zijn als hij in het vuur van de strijd niet een klein tikje had gekregen. “Daarna kwam ik als twaalfde terug de baan op. Ik werd nog wel een beetje opgehouden in mijn weg naar voren, maar ben toch nog vierde kunnen worden”, zei Kas trots over zijn sublieme inhaalrace. “Daar was ik tevreden mee.”

Met zijn overwinning in de tweede wedstrijd mocht hij in de derde race van de dag van pole position vertrekken. Hij claimde dan ook direct de leiding. Maar de concurrentie bleef dicht achter hem rijden en op een gegeven moment gebeurde helaas hetzelfde als in de eerste race: Kas werd aangetikt. Nu alleen wat groffer, daardoor kreeg de desbetreffende rijder dan ook een straf, maar Haverkort kocht daar niets voor en had kostbare plekken verloren. “Ik had daardoor even helemaal geen snelheid meer. Veel jongens haalden me in en opeens lag ik tiende.”

Een tijdje rijdend in niemandsland slaagde Kas er al knokkend in om in de voorlaatste ronde toch nog de negende positie te claimen. Belangrijk, want elk puntje telt in dit uitermate sterke startveld.

Als de nummer twee in de tussenstand en met nog twaalf races te gaan, is de eindzege alleszins mogelijk. Met zijn fraaie optreden in België had Kas Haverkort dan ook overtuigend onderstreept dat hij één van de kanshebbers is in dit schitterende Mini-Max-veld.