Verslag NK2 Berghem

25 april 2015

Verslag NK2 Berghem

Kas Haverkort glundert na sterk eindschot: "Toch nog in de laatste ronde"BERGHEM - Kas Haverkort kende zondag een uitermate bevredigende racedag op het circuit van Berghem. Het elfjarige racetalent uit Hardenberg was tijdens de tweede ronde van het Rotax Max-kampioenschap goed voor topresultaten in de MiniMax-klasse. Haverkort greep door zijn mooie prestaties ook de dagzege en doet helemaal mee in de strijd in het NK-klassement.De vierde plaats in de eerste race betekende een goed begin van de zondag voor Haverkort, maar die plek bleek aan het eind van de dag zowaar zijn minste resultaat. Kas zelf was, ondanks de waardevolle punten voor het kampioenschap, na afloop niet tevreden over het verloop van die eerste race. “Al ging mijn start nog wel goed", zei hij. "Daarbij kwam ik als derde door de eerste bocht. Maar daar maakte ik een foutje waardoor anderen me inhaalden. Toen moest ik me terug naar voren knokken.”

De tweede race verliep een stuk beter, want Haverkort maakte deze keer geen fouten. Het leverde hem zowaar de overwinning op. Wel had hij er flink voor moeten knokken. Haverkort: “Na de start lag ik opnieuw derde, maar ik reed al gauw naar de eerste plaats en toen kon ik wegrijden.”

Totdat zijn tempo stagneerde vanwege een stel achterblijvers. Kas kon er niet meteen voorbij en moest lijdzaam toezien hoe zijn achtervolgers, Senna van Walstijn en Glenn van Berlo, het gat met hem dichtreden. Sterker nog: “Ze haalden me in. Maar in de laatste ronde heb ik ze toch nog teruggepakt en won ik. Dat had ik niet gedacht.”Nog was het niet op voor Haverkort, want ook tijdens de laatste race greep hij de overwinning. Al duurde het opnieuw tot de laatste ronde voordat de kaarten geschud waren. “Ik had niet zo’n goede start. In de eerste bocht haalde iemand me in waardoor ik op het rubber terechtkwam. Veel jongens haalden me in en toen lag ik ineens zesde.”

Haverkort liet zien wat voor goede racer hij is door zich terug te knokken naar de derde plaats. Op dat moment streden Van Walstijn en Van Berlo voor de winst, maar in een adembenemende eindfase was het promt Haverkort, die langszij kwam gesuisd. “In de laatste ronde heb ik de koppositie nog gepakt”, glunderde Kas, die niet verwacht had in Berghem twee keer te winnen. “Glenn en Senna zijn ook heel goede rijders. Maar natuurlijk hoopte ik wel dat ik hier ging winnen.”