Kas Haverkort razendsnel op legendarisch Spa-Francorchamps

11 mei 2014

Kas Haverkort razendsnel op legendarisch Spa-Francorchamps

In het weekend van 3 en 4 mei werd de derde wedstrijd van het Nederlands Kampioenschap karting verreden. De coureurs vertrokken hiervoor naar de Belgische Ardennen, waar ze raceten op het nieuw geasfalteerde kartcircuit van Spa-Francorchamps. Kas Haverkort, één van de grote talenten in de Minimax klasse, voelde zich op dit stuurmanscircuit als een vis in het water.

Terwijl op de F1-baan de dikke racebolides van Audi, Toyota en Porsche van de WEC reden, dromen karters als Haverkort van hun weg naar de autosport. De pas 10-jarige coureur uit Rheezerveen, gemeente Hardenberg, liet alvast zien dat hij uit het juiste racehout is gesneden. Al in de training toonde hij zijn snelle aanpassingsvermogen aan nieuwe circuits. Dit leverde hem in de race een prachtige derde positie op, en daarnaast was hij zelfs het snelste in het rookie klassement.

"De gewone trainingen gingen gelijk goed, " vertelt Kas enthousiast tegenover Racexpress. "Spa is mijn lievelingsbaan, want het is echt een technisch circuit met mooie bochten!" Op zaterdagavond werden de kwalificaties verreden, en hier eindigde de snelle coureur als zesde, in een veld vol super gemotiveerde en snelle tegenstanders. "De kart gleed heel veel, waardoor ik in de kwalificatie zesde werd. We hebben toen de kart aangepast, en dat ging gelijk beter!"

Op zondag werden drie manches verreden, en de aanpassingen aan de kart betaalden zich direct uit: "In de eerste race lag ik na de start meteen vierde. Er gebeurde een ongeluk voor me, waardoor ik ineens tweede lag. Ook de tweede race ging goed, want toen werd ik derde." Met het mes tussen de tanden gaf de jonge coureur in de laatste race van de dag nog één keer alles: "Ik startte vanaf plaats 3, en ik ging meteen aan Kay van Berlo voorbij, die niet zo goed weg kwam. Daardoor lag ik op kop! Kay kwam eerst wat dichterbij, maar later in de race kon ik weer een paar tienden uitlopen. Ik won toen de race, en ik was echt heel blij! Ik had niet verwacht dat ik eerste kon worden, maar het ging best makkelijk!"

Een goed weekend voor de talentvolle coureur uit Rheezerveen, die uiteindelijk als tweede naar het podium mocht. Een knappe prestatie, waar hij dan ook tevreden op terugkijkt: "Het was een mooie zege in de derde race, daar was ik heel blij mee. Ik vond dat Danny en mijn monteur de spullen goed voor elkaar hadden. Ik wil me ook heel erg bedanken bij mijn vader en moeder, Danny, Herman, Lorenzo, Pim, Natasha en mijn sponsoren."